Hip Hop Romania  
Bituri Romanesti

Raku

Picture
BIOGRAFIE

Prima lui caseta audio a fost albumul Dangerous al lui Michael Jackson, primit cadou. Dupa 1989 asculta din diverse genuri formatii ca: Tehnotronic, Snap, Kriss Kross, Doctor Alban, Inner Circle, 2un Limitted, Boys II Men, Ace of Base, Metallica, Enigma, Quin, UB40 etc.

Primul contact auditiv cu Hip-hop-ul l-a avut in 1993. Primele albume serioase din acest gen muzical pe care le-a avut: "36 chambers - Enter the Wu Tang" - Wu Tang Clan, "Hold it down" - Das Efx, "Death certificate" - Ice Cube, "Music in our message" - Public Enemy. Piese care l-au marcat: NONCHALANT - 5 O'CLOCK, Bone Thugs N Harmony - Crossroads.Tot in aceasta perioada citeste prima revista romaneasca ce prezenta Hip-Hop-ul autohton si strain, revista realizata de Adi Niculescu si denumita "Mix" la prima editie si "Remix" incepand cu a doua. Pe parcurs a inceput sa adopte si Naughty by Nature, Cypress Hill, Onix, Out Kast si NTM.

A inceput sa se antreneze pentru a performa ca MC de prin 1994. Prima aparitie LIVE a lui Raku avea loc prin 1995 in cartierul Berceni la o actiune de propaganda politica a cenaclului "Totusi iubirea".

Prima aparitie discografica a avut loc in anul 1997 pe piesa "Mai multi bani mai multe probleme" inclusa in compilatia Marpha Hip hop 2. Prima formatie in care a activat si a inceput sa se gandesca serios la muzica s-a numit Utopik (in componenta Raku si Drops), trupa ce se bucura de sprijinul Morometzii-lor. Raku si Drops au devenit membrii Morometzii odata cu plecarea lui Baxter din aceasta formula, la putin timp dupa lansarea primului album al trupei, intitulat "Ganditorul 8294" (1997-1998). La finele anului 1998 in componenta Sapro, Freaka da Disk, Drops si Raku, formatia Morometzii lansa albumul "Luminile s-au stins". A urmat albumul "Sud Still" in 1999, iar in anul 2000, dupa transferul lui Freakadadisk la Parazitii, Morometzii (in formula Sapro, Drops si Raku) au lansat albumul "K.O.respunzator". In anul urmator, 2000 Drops si Raku erau eliminati din trupa de catre Sapro .

In anul 2002 s-a scris o noua pagina in istoria hip-hop-ului romanesc: prima aparitie a unui album urban solo. Din 2001 Raku lucreaza alaturi de Dru Klein la albumul "In mediu vitreg" pe care il lanseaza cu ajutorul Facem Records in vara anului 2002, realizand impreuna cu trupa CTC, Christu si Subsemnatu prima lansare independenta din Hip hop-ul autohton. Astfel are loc lansarea simultana a albumului solo Raku - "In mediu vitreg" si E.P.-ului CTC si Cedry2k - "Secretul din atom".

In perioada 2001 - 2002 Raku este invitat pe albumul Parazitii - "Categoria grea" pe piesa "Sub influenta 2".

Urmeaza in 2003, aparitia pe compilatia Sabotaj cu piesa "Vremuri mai bune" semnata Raku, Praetor, Christu. Tot in 2003 Raku este invitat de Cheloo pe albumul sau solo - "Sindromul Tourette" pe piesa "Propaganda iresponsabila" alaturi de Dj Dox si pe albumul "Drumul catre rastafari" semnat Pacha Man, pe piesa "Valori sociale" alaturi de Ombladon.

In 2004 apare videoclipul piesei "Egali din nastere" - Ombladon feat. Raku, single de pe abumul "Condoleante" al lui Ombladon, , cu care obtine Best Romanian Act la MTV Video Music Awards 2004, la Roma. Succesul cu aceasta piesa, sustine Raku, este meritul lui Ombladon, echipei Rebel, echipei Roton, echipei Andreei Paduraru care a realizat videoclipul piesei si nu in ultimul rand celor ce au ascultat, inteles si apreciat piesa, adica fanilor.

In aceasta perioada Raku semneaza doua piese pe "Proiectul Verde" colaborand cu trupele de la Urban Records. "Proiectul verde" consemneaza prima aparitie discografica a formatiei ZALE ( Raku, Yolo, Christu) cu piesa "Cand cauti parai".

Cu aceasta piesa ia nastere fenomenul ZALE. In 2005 apare primul album Zale-"Chei verbale", produs de Roton, o noua colaborare a lui Raku cu CTC- "TV". In 2006 se pun bazele echipei "Chill brothers" si are loc o colaborare cu Cedry2k- "Pe cord deschis" sub sigla "Facem records". Anul 2007 anunta un nou album Zale - "Respect" produs de Cat Music/ Media Services. De foarte curand pe posturile de specialitate ruleaza noul videoclip Zale cu Pacha Man -"Shut'em up" produs de echipa de la Chill Brothers sub regia lui Christu.

Raku e nascut in zodia racului (de unde si numele de scena pe care si l-a ales), in 1979, an in care formatia Sugarhill Gang lansa piesa "Rappers's Delight".Copyright © HIPHOP ROMANIA 2010 Toate drepturile rezervate